Aslan nedir?

Etçiller takımının kedigiller familyasından bir memeli hayvandır. Yaşadığı bölgeler daralmış olan aslana bugün daha çok Orta Afrika'da, Orta ve Batı Hindistan'da, İran'da rastlanır. Aslanın vücudu kısa, parlak ve yatık tüylerle örtülüdür. Postunun külrengi ve esmere çalan kirli sarı bir rengi vardır. Erkek aslanın boyun ve omuzlarında hayvana heybetli bir görünüş veren koyu renkli yele bulunur. Yüzü geniş, gözleri küçüktür. Vücudunun yüksekliği omuz başında 1 metreye varır. Burun ucundan kuyruk sonuna kadar olan uzunluğu ise 2,60 metredir. Ağırlığı 250 kiloyu bulur. 4 metre yüksekliğe sıçrayabilecek kadar çeviktir. Ağaçlara tırmanmaz. Çöl ve bozkırlarda çalılık ve ağaçlık yerleri tercih eder. Genellikle yalnız yaşar.

aslan

Çiftleşme zamanlarında dişisiyle birlikte bulunur. Çok tedbirlidir. İnsana pek mühim hallerde saldırır, ama insan etini çok sever. Avı, çokluk geviş getiren büyük hayvanlardır. Bu hayvanların su içmeye geldikleri yerlerde pusuya yatar ve hayvan ağzını suya değdirir değdirmez üzerine atılır. Dişi aslan çiftleşmeden 15-16 hafta sonra yavrular. Yavruların sayısı 3-4 olur. Erkek ve dişi yavrular birbirine benzer. İkinci yaşın sonuna doğru yavru erkek aslanın yelesi belirmeye başlar. 6 ve 7 yıl içinde erkek ve dişiler tamamıyla gelişmiş ve asıl renklerini almış olurlar. 25 - 30 yıl yaşarlar. Genç yakalanan ve itinayla terbiye edilen aslanlar çabuk evcilleşir.

Postunun rengine, yelesine göre aslanları, Berber aslanı, Kap (Cape) aslanı, Senegal aslanı gibi türlere ayırmak mümkündür. Familyası: Kedigiller (Felidae). Kedigiller ailesinin en büyük etoburu. Geniş alınlı, güçlü çeneli, uzayıp çekilebilen tırnaklı, sarımtrak kısa ve yatık tüylüdür. Kuyruğunun ucu püsküllüdür. Erkek aslanın başının etrafı uzun ve güzel bir yele ile süslüdür. Omuzlarının üzerine kadar dağılan bu perçem, kızdığı zaman kabarıraslan Görkemli yelesi, olağanüstü kuvveti, azamet ve cesaretinden dolayı "Ormanlar Kralı" olarak tanınır. Yelenin boyun ve göğsü sarış şekline göre; Berber aslanı, Senegal aslanı, İran aslanı, Hindistan aslanı, kap aslanı gibi çeşitlere ayrılırlar.

Aslanın dili büyük ve diken gibi sert kıllarla örtülü olduğundan, yalarken avının derisini ve iri kemiklerin etini sıyırır. Aslan, pençesi ile avladığı canlı hayvanlarla beslenir. Kendi avından karnını doyurunca geriye kalanı terk edip, bir daha o leşi yemez. Hayvanat bahçelerinde bulunan aslanlara günde 5-6 kg taze dana eti verilir. Aslan; Gece, dere ve ırmak kenarlarındaki sazlıklarda pusuya yatarak su içmeye gelen ceylan, maymun ve zebra gibi hayvanları bekler ve 60-70 km hızla avının üzerine hücum ederek yakalayıp, parçalar. Dolaşmasına ve avlanmasına mani olan sık ağaçlı ormanlardan kaçınır.

Bütün gününü gölgede uyumak ve kendine çektiği muhteşem ziyafeti tembel tembel sindirmekle geçirir. Gece bastırınca birden canlanır; zira aslan için avlanmanın tam zamanıdır. Genellikle tek başına, bazen da bir kaç aslan beraber avlanır. Aslanlar aç gözlü değildir, av için kendi aralarında dövüşmezler. Bir kaç aslan aynı avdan beraberce karınlarını doyururlar. Erkeğinden daha ufak tefek olan dişi, en az erkek aslan kadar yırtıcıdır. Fil ve gergedandan başka büyük hayvanların hepsine saldırır. Kükremesi dehşetli ve korkunç olup, geceleri kükrediği zaman yarım saatlik mesafedeki hayvanlar bile korku ve heyecandan ürkerler.

aslan

Aslanın kuvvet ve cesaretine rağmen; insanlar, üstü dal ve otlarla örtülü bir çukura düşürmek gibi bazı tuzaklarla onu yakalarlar. Bazı Afrika yerlileri etini yerler. Birçok bölgelerde de tüyünden halı dokurlar. Aslan acıkmadıkça hiç bir hayvana saldırmaz. Kendisine hücum edilmedikçe insanlara dokunmaz. Böyle olmakla beraber bir defa insan etinin tadını aldı mı, insanlar için ciddi bir tehlike teşkil eder. Tarihe geçmiş insan avcısı aslanlar vardır. Aslan ehlileştirilebilir. Birçok oyun öğretilebilir, fakat gerçek manada evcilleştirilemez.

Çiftleşme mevsimleri değişiktir. Dişi aslan çiftleşmeden 108 gün sonra 3-4 (bazen altı) yavru doğurur. Yavrular gözleri açık doğarlar. Yavrularını üç ay emzirir. Önceleri baş ve ayakları benekli sırt ve kuyrukları enine çizgilidir. Zamanla bu lekeler kaybolur. anne ve babaları tarafından üç yaşına kadar korunarak yetiştirilirler. Üç yaşını dolduran erkek yavruların yeleleri çıkmaya başlar, yedi yaşında olgunlaşırlar. İnsanoğlu mümkün olduğu kadar aslanı, bulunduğu yerden uzaklaştırmıştır. Mısır, Asur ve Pers hükümdarları, aslanlarla savaşmayı sembolik görev olarak kabul etmişlerdir.

On yedinci yüzyılda bir Moğol hükümdarı 100.000 askerle aslanları avlamıştır. 40 yıllık bir dönem içinde Romalılar, Roma’ya 50.000’den fazla aslan getirmişti. Geçen yüzyılın sonlarında Afrika ve Hindistan’ın bazı bölgeleri hariç, her yerde aslanların nesli tükendi. İnsafsızca katledildiler. Güney Afrika’da çiftliklerin ve medeniyetin yayılmasıyla, 1860 sonuna kadar vuruldular, tuzağa düşürüldüler ve zehirlendiler. En kibar cinslerinden olan siyah yeleli Kap aslanının soyu tüketildi. Bugün bazı ülkelerde özel kanunlarla nesilleri korunmaya çalışılmaktadır.

Yaşadığı yerler

Afrika, Arabistan, İran ve Hindistan bölgeleri. Özellikleri: 2 m uzunluk, 1 m yükseklik. Erkeği 250 kg, dişisi 150 kg ağırlıkta. Ömrü: 25-30 sene.

Sözlükte "aslan" ne demek?

1. Kedigillerden, erkekleri yeleli, yırtıcı, çok koyu sarı renkli, güçlü, iri bir memeli türü, arslan (felis leo).
2. Gürbüz, yiğit ve güçlü (erkek).
3. Zodyak üzerinde, yengeç ile başak burçları arasında yer alan burcun adı. à zodyak.

Aslan kelimesinin ingilizcesi

n. lion, large carnivorous cat found in Africa and southern Asia; king of beasts; brave man, strong and courageous person